מופת לקביעת חזון

by eplaceyossi

מופת לקביעת חזון

by eplaceyossi

by eplaceyossi
זמן קריאה 2 דקות

היום לפני 40 שנה נחת האדם הראשון על הירח. היה זה חלק ממרוץ החימוש בין ארצות הברית ובין המועצות ז”ל. לצופינו הצעירים נספר שברית המועצות הקדימה את ארצות הברית בשיגור טיל מאויש לחלל. יורי גאגארין היה הקוסמונאוט הראשון. ארצות הברית נלחצה. מאוד.

בשנת 1962 נשא הנשיא קנדי נאום שהיה לדוגמא ומופת להצבת חזון.
7 שנים לפני השגת המטרה הוצבו החזון, היעדים והמטרות. בנאום הוא הציב יעד מאתגר, קשה להשגה, אולי בלתי נתפס באותם הימים. אבל זה היה חזון עם יעד ברור, ממוקד, כשהמסרים היו:
אנו בוחרים להגיע לירח לא בגלל שזה קל אלא בגלל שזה קשה.
עד סוף העשור ארצות הברית תנחית אדם על הירח.

מאתגר, קשה, אבל גם מאוד ברור וממוקד. נותן כיוון ומגדיר בבהירות רבה על מה תבחן ארצות הברית.
על מה הוא ייבחן כנשיא. (הוא לא הספיק לראות את מימוש החזון כיוון שנרצח).

זוהי דוגמא ומופת להצבת חזון לאומה שלמה, כשכולם שומעים ולכולם ברור לאן צריך להתקדם ומה נדרש לעשות. 

זוהי בעיני דוגמא לנאום של מנהיג שמוכן לקחת סיכון, שמתווה דרך, נותן כיוון ומצפה שיפעלו בהתאם.

לידיעת מנהיגנו הפוליטיים, הקוראים שוב ושוב לשלום ובטחון ולחידוש השיחות, אבל מתפתלים כמו חסרי חוליות כשהם נדרשים להטוות דרך, להגדיר מחיר, לפנות מאחז בלתי חוקי ולהציג את המתווה המצופה מכל אחד מאתנו בדרך לשלום.

לידיעת מנהלים ומנהיגים ארגוניים שכולם אבל כולם מתחילים את החזון ברצון להיות הבחירה הראשונה של הלקוחות אבל רק מעטים מוכנים להגדיר מהי הדרך וההשקעה הנדרשים להגיע לחזון והערכים שהם עצמם הציבו. רובם, כשצריכים לממש את החזון, לא פעם מאמצים במקום את גישתו של קנדי את גישתו של לוי אשכול שאמר: הבטחתי אבל לא הבטחתי לקיים.

הנה הנאום. 17 וקצת דקות של כיתת אומן במנהיגות.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ouRbkBAOGEw[/youtube]

4 Comments

  1. נפלא וכה נכון.
    אגב, שמעתי גרסה הקושרת בין קנדי, חזון וידע, ולמיטב זכרוני זה הסיפור: כשבאו אנשי NASA לנשיא, שהחליט להציב אדם על הירח בתוך כעשור, הם הסבירו לו כי זה בלתי אפשרי. לדבריהם, אפשר להוציא חללית לירח אך הבעייה היא להחזירה. על כך אנא קנדי – “אם כך, מנקודה זו תתחילו!”…
    כל טוב

  2. שלום יגאל
    תודה על ההשלמה לפוסט.
    דבר נוסף שראוי לשים אליו לב בנאום הוא המבנה הלוגי שלו. מתחיל מהעבר, ההתקדמות המהירה להווה והצבת האתגר לעתיד כחלק בלתי נפרד מההתפתחות האנושית. כאילו שנחיתה על הירח היא הדבר הנכון לעשות ברצף ההתפתחות האנושית. אין ספק האדם (ובטח אלה שכתבו לו את הנאום) היו מבריקים.
    איזה מזל שזו בת בריתנו הגדולה 🙂

  3. הכל טוב ויפה, ואפילו מרשים, אבל כדאי לזכור שעיצוב והצגת החזון הם צעד ראשון, חשוב ומשמעותי, אחריו צריכים לבוא אלפי צעדים אופרטיביים. במובן הפרקטי – עדיפות בהקצאה של משאבים ותשומת לב ניהולית. אחרת הכל נשאר בגדר אוויר חם, ומוסיף לציניות הציבורית.
    מנהיגות אינה נמדדת בכושר הרטורי (שבודאי מסייע, אך אינו מספק) כי אם ביכולת להוביל את האנשים (ואת האומה כולה במקרה זה) בדרך החתחתים מנקודת ההווה אל היעד שהוכרז כשאיפה – למרות כל המהמורות והקשיים שבדרך. גם לראש ממשלתנו יש כושר רטורי לא רע, אבל מחסור ניכר בכל שאר המרכיבים הנדרשים.
    בהזדמנות זו כדאי לשים לב למקום הקריטי בו נמצא אובמה – אשר קיבל מההמונים אשראי פנטסטי, ומגלה שהחיים האמיתיים מורכבים יותר.

  4. עידן
    אתה צודק. בנאום הוא מציין את הצורך להקצות משאבים והוא אפילו אומר שכל אזרח ישלמו עוד 10 סנט מס כדי להוציא את התוכנית לפועל. חזון ללא הקצאת משאבים הוא באמת חסר ערך. אני מניח ששנינו מכירם הרבה מאוד ארגונים עם חזון, אבל אפס הקצאת משאבים שנועדו לממש אותו ולהוציאו אל הפועל. חזון כזה אכן גורם לציניות וסרקאזם מצד העובדים כשההנהלה בכלל לא מבינה מה לא בסדר ולמה זה לא עובד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Top