היום בבוקר פורסם שצפון קוריאה מאיימת בפעולות איבה ומלחמה אם יפגעו בספינות שלה החשודות כנושאות נשק להשמדה המונית. אתמול ושלשום הם ערכו ניסויי טילים וניסוי בפיצוץ נשק גרעיני. בקיצור שמח במזרח הרחוק. בקרוב אצלנו (הסרט האיראני המצליח בכיכובו של אחמדיניג’אד).
לדעתי, לא ניתן להתייחס למה שקורה, כיום, בלי להבין שלבית הלבן נכנס מנהל חדש. אחד הדברים שעושים למנהל חדש, באשר הוא – גם לנשיא ארצות הברית, זה בחינות וטסטים. לבחון את כוחו, עוצמתו, היכלות שלו לעמוד מאחרי הדברים שאותם הוא אומר. אם הוא עומד במבחנים הוא זוכה לכבוד, הערכה ויכולת תפקוד גבוהה, אם לא הוא עלול להפוך למה שהילדים מכנים “ילד כאפות” אחד שסופג מכות מבריוני השכונה.
המקרה של צפון קוריאה ואובמה מזכיר לי במידה לא מבוטלת את משבר הטילים בקובה בשנת 1962. קנדי שרק נבחר לנשיאות זוהה ע”י המזכיר הכללי של ברית המועצות, כרושצ’וב, כנשיא חלש. המבחן בו הועמד קנדי נודע אחר כך כמשבר הטילים של קובה, שבו לדעת מומחים רבים העולם היה כפסע ממלחמה גרעינית. רק מסר מאוד ברור של קנדי לברית המועצות הבהיר לרוסים את מאזן הכוחות וגרם להם לסגת מכוונתם להציב טילים בקובה.
כיוון שהבלוג אינו בלוג פוליטי אלא עוסק בניהול, מנהיגות ושיפור ביצועים של מנהלים וארגונים, חשוב ללמוד מהמקרה הזה, לגבי כל מנהל המגיע לתפקיד חדש. כל מנהל כזה נבחן ע”י מנהליו, עובדיו, עמיתיו, לקוחותיו. הוא נבחן על ההצהרות אותן הצהיר בכניסה לתפקיד, על יכולתו לממש אותן ועל עמידותו במבחנים אותם יעבירו אותו כל אחד מהגורמים שציינתי לפני שהוא באמת יתחיל לעבוד.
יש מודל של ג’ונס שניתן למצוא אותו כאן המציין את שלבי ההתפתחות של צוות. בעבודתי מצאתי כי יש הלימה רבה בין התפתחות של צוות ובין כניסה של מנהל חדש לתפקיד.
בתחילת דרכו המנהל לומד את כללי המערכת הארגונית, לומד להכיר את גורמי ושחקני המפתח, הוא מגבש את הדרך בה הוא היה רוצה לראות את המערכת פועלת ומציג אותה לעובדיו ומנהליו. השלב השני הוא השלב הקשה ביותר. זהו שלב המבחנים וקריאת התגר על מה שהמנהל החליט, לעיתים שלב זה גלוי ועל השולחן ואז קל להתמודד איתו, לפעמים שלב זה הוא סמוי מן העין ולא תמיד למנהל קל לזהות את ההתנגדויות למהלכיו. רק לאחר התייחסות, טיפול ומתן מענה להתנגדויות הגלויות והסמויות המנהל באמת יכול להתחיל לעבוד לנסח ולהטמיע את האג’נדה הניהולית שלו. כדי לצלוח שלב זה יש צורך לא רק בניהול אלא גם ביכולות מנהיגות, הובלה, גמישות מחשבתית ועמוד שדרה ניהולי מוצק. לא מעט מנהלים “נופלים” בשלב זה נפילה המשפיעה לא פעם על המשך עבודתם הארגונית.
אז מה ניתן לעשות?
המנהל, בסיוע יועץ/משאבי אנוש אמור לזהות את השלב בו הוא נמצא בעת הכניסה לתפקיד, להבין את הקורה סביבו ולבנות מענים אפקטיביים כדי לקדם את הנושאים שלשמם מונה לתפקיד.
ולגבי אובמה, אין לי ספק שיש לו את מיטב המוחות ואנשי המקצוע המתאימים שידעו לסייע לו בעת מבחן זו. יותר מידי מונח על המאזניים כך שאסור לו להכשל.